Choď na obsah Choď na menu
 


Jedálne lístky ŠJ pri MŠ Kvetoslavov nájdete na webovej stránke www.eskoly.sk - OBEC: Kvetoslavov - ZARIADENIE:  Kvetoslavov, Kvetoslavov 258   

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovanian  

Jedálny lístok pripravujeme podľa spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie.

Časová štruktúra jedálnych lístkov

  • v rámci 5 stravovacích dní v jednosmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom - so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá /1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom/. Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúča podávať v pondelok.

Obsahová štruktúra pokrmov

  • pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené z mias jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi.
  • pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi z mias ryžou,  mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny /kociek/, ovsených vločiek, zemiakov  a pod.
  • pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečných výrobkov a vajec
  • múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. Polievky k tomuto typu hlavných jedál podávať výdatné strukovinové, zeleninové, prípadne i s obsahom mäsa a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu.

V školskom stravovaní je zakázané podávať:

z hľadiska výživového

  • mleté mäsá, vrátane mletých rýb, z obchodnej siete
  • zabíjačkovú kašu
  • tlačenku
  • surové mäsa typu biftek
  • pečeňový syr
  • vnútornosti okrem bravčovej pečene, hydinovej pečene a sŕdc
  • nadmerne slané ryby a rybie výrobky
  • huby s výnimkou húb z distribučnej siete

Z hľadiska epidemiologického rizika

  • nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz
  • nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu
  • tepelne nespracované mäkké údenárske výrobky  
  • všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch   
 
 

 

Facebook


Archív

Kalendár
<< september / 2018 >>